Stichting Amonet

Folly

                                Folly Art Norg                               

Kom vanaf 5 augustus t/m 2 september naar Norg

  takken 

Tensgrity, Bonhagen               -                      Prieel van internet                 -                               Kerstvloed 1717, R. Rigorth
Wat is een folly? Een folly is een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is. In het Engelse betekent folly dwaasheid. Een folly heeft geen praktische functie. Folly’s vertellen vaak een verhaal. Veel folly's kunnen wellicht als kunst in de openbare ruimte worden beschouwd.
Missie: Een jaarlijks terugkerend folly art evenement organiseren, waar jonge nieuwe ontwerpers en makers hun creativiteit, vaardigheden en productiviteit kunnen ontwikkelen en tentoonstellen, en waar bezoekers “out of the box” bouwcreaties kunnen bezoeken. Voor de ontwerpers is er de wedstrijd, “wie mogen hun creatie zelf bouwen en wie wint de hoofdprijs?” Folly Art Norg wordt georganiseerd in en rond het natuurrijke esdorpenlandschap van Norg in Drenthe, begin augustus startend met een feestelijk openingsdag en aansluitend voor bezoekers de mogelijkheid vier weken lang alles te bekijken in een folly route.
Zondag 5 augustus is de feestelijke start van Folly Art Norg, om 11.00 uur zal Gerrit Kamstra namens de provincie Drenthe een openingstoespraak houden. Aansluitend kan iedereen zich voorbereiden om de folly's te bekijken. Ook zijn er diverse folly activiteiten op het terrein van Kunsterf Norg de startplaats van de follyroute. Om 16.00 uur is er de gelegenheid om met de ontwerpers / bouwers en organisatie in gesprek te gaan, eveneens op het Kunsterf Norg. Maquettes / Folly powerpoint / follybouw hoek / catering / muziek /

     

Burning Man                      -                  Coop Himmelblau, Delfzijl                          -              Maquette, djembe folly
Algemene informatie: Als je als bezoeker naar Folly Art Norg gaat is het verstandig om je dag te starten bij het Kunsterf Norg, Brinkstraat 1 9331JE. Daar kan je alle informatie verkrijgen die nodig is om een geslaagde folly tocht te maken. Realiseer je, dat niet alleen het ontwerpen en bouwen van een folly een hele onderneming is, dat geldt ook voor het afleggen van de route en het bekijken van alle folly's.
Hierbij wat route tips:
* De route is 16 kilometer, wandelen of fietsen, of 2 x een halve route van 8 kilometer
* Neem proviand mee voor onderweg er zijn weinig pleisterplaatsen in de route
* De route gaat veelal over zandwegen, met de auto is de route niet te doen
* Parkeren kan op het eigen parkeerterrein bij Kunsterf Norg, in de Hofstraat
* Het routeboekje inclusief kaart kost 10 euro en is te gebruiken door meerdere personen
* Kaartverkoop in het weekend van 10.00 - 21.00 uur, door de week van 10.00 - 18.00 (Brinkstraat 1, 9331JE Norg)
* Er is catering aanwezig bij Kunsterf Norg
* Als je niet wil wandelen, neem je eigen fiets mee. Er zijn een beperkt aantal fietsen te huur à 5 euro
* Als je de hele route aflegt en de folly's bekijkt, ben je lopend ongeveer 5 - 6 uur onderweg, fietsend ruim 3 uur
* Check deze website of er mogelijk speciale activiteiten zijn bij één van de folly's ergens in de maand augustus
Zondag 2 september is de finale, dan zal de jury om 16.00 uur de winnaar van Folly Art Norg bekend maken. Op de laatste dag van FAN18 zal de prijs van 5.000 euro worden uitgereikt aan de winnaar. Dertien folly ontwerpers namen deel in 2018. Ze hebben er hard voor gewerkt, maar wie is de gelukkige? Een afsluitende speech zal worden gehouden door Alex Wekema, wethoudercultuur van gemeente Noordenveld.
Zie ook de digitale flyer van Folly Art Norg 2018.
   
Sziget, Praag                  -        Kerstvloed 1717, E. Porwato
Voor wie is Folly Art Norg? Iedereen is welkom. Niet alleen architecten en kunstenaars, maar ook natuurliefhebbers, wandelaars, dagjesmensen, creatievellingen, fietsfanaten, rustzoekers, dorpsbewoners en vakantiegangers, zullen zich verbazen over de gebouwde folly’s. Iedereen die iets heeft met (bouw) ”kunst in de openbare ruimte” is een potentiële bezoekers van Folly Art Norg.
Folly Naam deelnemer Naam folly
1 Edo Pronk Tubehenge
2 Koen van Uden Show Yourself
3 Jesper Veltrop Fie
4 Anna-Lucia Rijff & Navajo Broere Outside exit
5 Tim Vinke Ver - kijker
6 Joyce Zwerver poorten
7 Pim Kraan the Nest
8 Xek Breed Zwarte toren
9 Reinier van den Berg & Ton de Vreede Home sweet Home
10 Margreet Klaverdijk Stormhuis
11 Bart van der Werf de Vlieger
12 Victor S. Sanchez Dandelion
13 Raymond Dingemanse (on)Zin
   
muurtje                         -                                   Burning Man                                     -                        Folly Dock Expo, Rotterdam
Doelstelling: In de doelstelling van stichting Amonet staat dat ze nieuwe, jonge makers, kunstenaars een kans wil bieden om zich te presenteren en ontwikkelen. Met het reeds 12 jaar georganiseerde kleinschalig beeldend locatietheater Festival Worteldagen (zie www.worteldagen.nl) heeft stichting Amonet vooral theaterstudenten deze kans, met veel succes, geboden. Nu wil stichting Amonet met Folly Art Norg ook de “BouwKunst” die kans geven. Het bezoekend publiek zal kennis maken met het begrip “folly”, in de bosrijke omgeving van het Drentse historische landschap in en rond Norg. Met een jaarlijks terugkerend evenement kan Norg naast een toeristische trekpleister, wat het nu al is, bekendheid krijgen als “Folly-dorp” van Nederland. Folly Art Norg is uniek en baanbrekend in Noord Nederland.
Wedstrijd In aanvang is Folly Art Norg een wedstrijd. Ontwerpers, bouwers en kunstenaars worden uitgedaagd een folly plan in te dienen. Van 1 januari tot 1 maart 2018 kan een plan ingediend worden. Er worden uit de inzendingen minimaal 5 - maximaal 15 ontwerpen geselecteerd, die in aanmerking komen voor realisatie tijdens Folly Art Norg. De deelnemers bouwen zelf hun ontwerp op een locatie in of rond Norg. Er is een juryprijs van € 5000. De jury bestaat uit vijf personen.
Folly Art Norg is mogelijk gemaakt door: stichting KeN, gemeente Noordenveld, provincie Drenthe, Cultuurfonds Drenthe, Rabobank fonds.

  

Gerard de Hoop                      -                  Rainbow folly Holm & S. Misiurek
Jury samenstelling Folly Art Norg 2018: De jury bestaat uit vijf personen, die gezamenlijk in de maand augustus een oordeel zullen vellen over de gebouwde folly’s. Op zondag 2 september zal de jury de winnaar bekendmaken van de prijs van 5000 euro. Tijdens deze feestelijke gebeurtenis zullen alle ontwerpers aanwezig zijn en wordt Folly Art Norg afgesloten met een gezamenlijk diner.
 Jury samenstelling Folly Art Norg 2018:  
 Ina Reynders – Veldhuis  voorzitter Stichting Amonet
 Nelleke Karst  hoofddocent vormgeving, academie Minerva, Hanze Hogeschool Groningen
 Herbert Wolsink  architect, Clip architecten, Hengelo
 Gijs van Rhijn  klein kunstenaar en docent Vrije School Groningen
 Fred de Jong  senior advisor IVN Noord Nederland
De jury zal bij de beoordeling kijken naar creativiteit, constructie, kleurgebruik en originaliteit. Daarnaast nemen zij de spelregels en criteria van deze folly ontwerp- en bouwwedstrijd mee in hun keuze.
    
Burning Man                          -                      Folly Dock Expo, Rotterdam                         -              Burning Man

 

De digitale flyer van FAN18
Wil je meer lezen over folly's: ga naar de Donderberggroep
Of naar de facebook pagina van Folly Art Norg: Folly Art Norg
Zie alle criteria en voorwaarden voor de wedstrijd: hier

Win € 5.000,-

Home | Worteldagen | Folly Art Norg | Podium Twee | Organisatie | Archief | Contact | Vrienden