Stichting Amonet

        Lustrumkrant - bloemlezing aantal teksten - Archief

Lustrumkrant: 5 jaar Worteldagen

Waarom is Worteldagen voor aankomende theatervormgevers een succes formule.

- De succes formule van de Worteldagen zit hem denk ik vooral in de vrijheid die het festival je biedt. Afgezien van je locatie en een eventueel thema ben je vrij om te doen wat jij wilt laten zien. Op de locatie werk je alleen, maar je komt altijd terug in een team van makers die je kunnen stimuleren wanneer dat nodig is. Je bent allemaal beginnend theatermaker. Je kan je voorstelling ook opstarten in Norg en later wellicht bij grotere instanties aanschrijven.

- Na afloop kan je met recht zeggen dat je de start als theatermaker gepasseerd bent en een theatrale toekomst tegemoet gaat.

Elk jaar wordt steeds beter omdat we leren van onze fouten en daardoor steeds beter worden met onder andere het publiceren van de tentoonstellingen/voorstelling en er meer publiek komt, het is altijd gezellig, je kampeert bij de leukste familie die er is, elke avond gezellig rond het vuur zitten, Norg is ook gewoon een hele mooie locatie, veel natuur en dus veel inspiratie en mogelijkheden zou ik zeggen en het belangrijkst is natuurlijk; Mijn moeder kan ongelofelijk goed koken!

- Pas als je de Worteldagen hebt overleefd mag je je een professioneel theatervormgever noemen. Daar moet je het theater van de grond af uitvinden en opbouwen. Op locatie ligt nog niets vooraf vast. Het is voor studenten een gelegenheid om dat te maken wat ze echt willen maken, een keer zonder de beperkingen van de zwarte theaterdoos. Wat is mijn verhaal? Aan wie vertel ik dat en waar? Wat is hun verhaal? Wanneer begint het? Hoe begint het? Hoe ruikt het, hoe voelt het, hoe klinkt het?

- Het is een kleinschalig festival waarbij het onderzoeksproces van groot belang is. Er is ruimte om te experimenteren en je bent gegarandeerd van publiek en goede pr

- Jonge kunstenaars denken hun vormen en ideeën uit, dragen het uit, inspireren zichzelf, inspireren anderen. Onderschat niet de omgeving; Het is het oude Drentse land wat bezint en rust heeft maar ook uitdaagt en prikkelt. Het gebied is ruimtelijk en toch kleinschalig, de bevolking terughoudend-observerend én tóch nieuwsgierig. Norg heeft in haar dorp en omgeving talloze bezoekers uit alle windstreken van Nederland. Worteldagen is een must voor creatieve docenten en theatervormgevers. Het is een totaal gebeuren voor jong en oud, het is buiten en binnen, betaalbaar en toegankelijk.

Omdat je de kans krijgt je eigen ding te doen, je mag helemaal zelf weten hoe je jouw voorstelling op jouw locatie wilt invullen. Dit is dé kans om te proberen en te experimenteren zonder dat je docent of klasgenoten je op de vingers kijken, maar wel met de wetenschap dat je uiteindelijk voor publiek zult spelen. Daarnaast is het leerzaam om ongedwongen informatie en kennis uit te wisselen met andere kunstacademies in deze gezellige, vrije omgeving.

- Omdat je veel mensen in je werkvlak tegen komt, waardoor er zich veel nieuwe samenwerkingen vormen.

De worteldagen geven aan jonge nog studerende theatervormgevers een perfect podium om zowel met vorm, inhoud als publiek te experimenteren of te onderzoeken.

- Een succesformule omdat ik als aankomend theatermaker voor het eerst de kans kreeg iets te maken op locatie waar uiteindelijk publiek naar zou kijken, en je dus zou beoordelen met hun mening. dit maakt het allemaal heel echt, zo gaat het later ook. de worteldagen hebben daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan mijn ontwikkeling als theatervormgever maar vooral ook als theatermaker. zo ben ik daar, bij de worteldagen in 2007, erachter gekomen dat juist daar mijn hard ligt, niet zo zeer bij het vormgeven alleen van theater maar des te meer bij het maken en bedenken van een voorstelling!

- Omdat je hier leert wat het maken van theater maken op locatie precies inhoud, inclusief de betalende bezoekers.

- Het is een succesformule omdat je naast het feit dat je je eigen ding kan doen je je als vormgever ook beter leert kennen. Het vergroot je blikveld, maar ook je netwerk. Het is een geweldige tijd die je nog lang zal bijblijven, zowel als vormgever als bezoeker.

- Ik vond het een unieke ervaring, om 2 weken op lokatie te kunnen werken. Ik weet nu wat lokatietheater maken is. Het maken van een voorstelling op lokatie is heel anders dan in een zaal. En ook van een zaal kun je een lokatie maken. Als je de tijd neemt om de ruimte je wat handvatten te geven. Dat kan bij de worteldagen. Met de beste verzorging buiten de lokatie!

- Het is een speeltuin, je kan er buiten je boekje te gaan, jezelf bevinden tussen de elementen als een verbindend element. Je kan je helemaal op je werk concentreren en anderen ontmoeten die daar ook mee bezig zijn. Dit alles met de geruststellende zekerheid dat er altijd een warme bak koffie, een warme maaltijd, en een warm woord voor je is.

- Omdat je hier leert wat het maken van theater maken op locatie precies inhoud, inclusief de betalende bezoekers.

 

Wat betekenen Worteldagen voor Norg / Drenthe.

- Omdat ik zelf druk bezig was met het maken van de voorstelling heb ik weinig meegekregen van de impact van het festival op Drenthe. Ik denk dat het voor de inwoners van Norg wel een bijzondere gewaarwording was, al die gekke kunststudenten op het erf! Mijn ouders wonen zelf ook in Drenthe dus ik ben al wel bekend met de omgeving. Ik vind het dan ook belangrijk dat kunst en theater ook in onze provincie word bevorderd. Door het wegvallen van theater de Kolk in Assen voelt het voor mij alsof er nog maar weinig te beleven is op cultureel vlak in Drenthe. Het is belangrijk dat er een platform is voor jonge makers om zich te ontwikkelen, niet alleen een groot podium in de stad waar populaire artiesten optreden.

- Een sfeervol evenement voor Norgers en vakantieganders, de manier om laagdrempelig kennis te maken met beeldend theater.

- Een Oeral-achtige sfeer hangt er in Norg, in allerlei hoeken en gaten is er wat te beleven. Groepjes mensen trekken van plek naar plaats, om wat leuks mee te maken. Op originele locaties gebeurt er iets wat je blij maakt of aan het denken zet, vaak passend in de sfeer van die plek. Je valt van de ene verbazing in de andere over de fantasie en inventiviteit van de aanstormende theatermakers. Norg is een prima oord om je creativiteit te kunnen botvieren.

- Ik denk dat de fam. Reynders laat zien dat je met een locatieproject als deze, met de gemoedelijke aanpak van de familie en de locatie-eigenaren laat zien hoe mooi en gemoedelijk een ieder, waar dan ook vandaan, het kan hebben in Drenthe, en met name in Norg!

- Dat ze vreemdelingen kunnen laten zien dat ze meer te bieden hebben dan pannekoekenhuizen en anwb-fietsroutes.

 

Waarom moet iedereen 1x in zijn leven naar Worteldagen in Norg geweest zijn.

- Het klinkt als buitenland en is het ook een beetje, maar dan op rij-afstand van Amsterdam... een heerlijke plek buiten waar het onverwachtse plaats vindt / kan vinden, waar je je kan laten verrassen of waar de deelnemers zichzelf kunnen verrassen.

- Het is een herinnering dat je altijd bij zal blijven dragen!

- Als jonge maker (student of NuNieuw) is Norg DE plek om helemaal je eigen ding te kunnen ontwikkelen. Veraf van ontwerpopdrachten, tekstanalyses en technische tekeningen.

- Kun je hier helemaal je eigen gang gaan en bent lekker aan het werk! Veel buiten, in de mooie omgeving van Norg, bij mooi weer, met een heleboel gezellige mensen, daar heb ik erg van genoten! Als bezoeker denk ik dat het super spannend is om naar een dorp als Norg te komen en niet te weten wat en vooral WAAR het gaat gebeuren. Jonge makers te zien aan het begin van een professionele loopbaan als vormgever of theatermakers en het ontdekken van plekken en locaties in Norg is denk ik echt een toffe ervaring!

- Om te weten, zien, te luisteren, te ervaren wat enthousiaste, zoekende, ambitieuze, toekomstige,jonge kunstenaars van zichzelf naar anderen en van binnen naar buiten brengen, zodat zij van ons minstens 1 keer in hun leven onze kansen, onze aanmoedigingen, onze bemoedigingen krijgen.

- Met de worteldagen in Norg krijgen jonge theatermakers de kans zich te ontwikkelen en te laten zien wat ze al in hun mars hebben. Je kunt dus een kijkje nemen in de toekomst van het theatermaken op locatie.

- Omdat de Worteldagen een uniek evenement is: de kleinschaligheid en het werk van jonge studenten is iets wat je nergens anders zo tegenkomt. Je krijgt creatieve, nieuwe ideeën van beginnende talenten die nog niet vastgeroest zitten in een bepaalde stijl of de commerciële wensen van een publiek. Hier kan een artiest iets maken dat helemaal vanuit zichzelf komt en dat is bijzonder om een keer van dichtbij te zien.

- Ben blij dat ik er de eerste keer bij heb mogen zijn en het is mooi om te zien dat het zaadje dat we toen hebben geplant inmiddels is ontkiemt en uitgegroeid tot een krachtige Egelantier (Wilde roos). Of was het nou een Drents krentenboompje?

- Omdat het een unieke ervaring is. Je leert zoveel mensen kennen die met het zelfde bezig is als jij bent. Je leert je zelf kennen als ontwerper, wat je in de rest van je ontwerpen nodig hebt.

- Worteldagen geeft jonge theatermakers of beginnende beeldende kunstenaars de kans om hun werk te presenteren. Deze kunstenaars komen niet alleen uit het noorden, maar uit het hele land. Na hun presentaties tijdens de Worteldagen duurt het niet lang meer en ze gaan de grote zelfstandige wereld in.

- De Worteldagen bieden de kans om actuele kunst te beleven. Kunst die gemaakt wordt door kunstenaars in opleiding. Dus mensen die willen zien waar de kunst/theater op moment (in Nederland) om gaat, moeten naar de Worteldagen.

- Als bonus komt erbij, dat Norg gewoon een ongelofelijk mooie uitstraling heeft. Het is een dorp in Drenthe, en voor de echte stadjer een fantastische afwisseling, back to the roots.

- Het is een heerlijke plek waar je zintuigen en intellect op een liefdevolle wijze worden gekieteld.

 

Lustrumkrant 2010

Ina Reynders Veldhuis -- Voorzitter Stichting Amonet -- Bonhagen 2 9331 TA Norg -- stichtingamonet@hotmail.com -- telefoon 0592 613997 -- 06 20769388

 

 

"Retour"

 

Home | Festival info | Worteldagen | NuNieuw | Organisatie | Archief | Contact | Vrienden