Stichting Amonet

Jules Deelder - Archief

 

 

 

"Wat nergens op lijkt, is echt."

Jules Deelder (1944-)

 door Anne Karin ten Bosch

             Hier in Norg, elk op een eigen plek in het dorp, bieden we studenten van kunstvakopleidingen ongelooflijke mooie kansen én gooien we ze elk jaar opnieuw voor de leeuwen. Geen van de studenten weet op de dag dat ze hier arriveren, wat ze twaalf dagen later aan het publiek zullen laten zien. Ze kunnen deze lange dagen gebruiken om van alles uit te proberen en te bouwen. Geen van hen heeft pasklare oplossingen, allemaal beginnen ze aan een zoektocht met een onbekende bestemming. Ze weten alleen zeker dat aan het einde het publiek komt kijken. Ze leren hier varen op hun intuïtie, vertrouwen op hun eigenheid én ze doen veel kennis en ervaring op over het maken van theater. De voedingsbodem is rijk in Norg, want elk jaar groeien de studenten hier bijzonder goed.

            De titel van dit stukje, het citaat van Jules Deelder, is een leidraad in mijn werk en bij de initiatieven die ik neem. Voor kunstenaars en ontwerpers is het belangrijk dat ze ‘authentiek’ zijn, dat ze hun eigen ‘voedingsbodem’ hebben. Dat is dé bron voor hun ontwikkeling, hun groei. Voor de studenten is het daarom essentieel om te ontdekken waarin ze zich onderscheiden van anderen, waar hun eigen kwaliteiten liggen. Ze zullen de rest van hun leven moeten vertrouwen op hun eigen wortels. Tegelijkertijd is het creëren van iets ‘dat nergens op lijkt’ bijzonder spannend, soms zelfs gevaarlijk, want ‘wat de boer niet kent...’. ‘Ergens op lijken’, het tegendeel, is daarom vele malen makkelijker én daarom heel verleidelijk.

            Ook voor het karakter van de Worteldagen is Deelders uitspraak wat mij betreft  leidend geweest. Geen herhalingen en geen bekende paden, maar steeds opnieuw kijken en vragen stellen, verrast en ontregeld worden. Niet het zoveelste theaterfestival worden, maar een gezonde voedingsbodem zijn en hopelijk een springplank worden voor de studenten en oud-studenten op hun weg naar erkenning en bestaansrecht als kunstenaar en theatermaker. Het publiek willen we tijdens de Worteldagen uitnodigen om het werk van de studenten juist van dichtbij te bekijken en mee te maken.

            Aan de Worteldagen, Ina Reynders-Veldhuis en het dorp Norg heb ik mijn hart verpand sinds de deelname van Minerva aan de Zomertrek in 2002. Na afloop bedachten Ina en ik het plan voor een jaarlijks studentenfestival in Norg. De proefversie heette Minerva in Norg en toen de HKU mee ging doen in 2005 waren de Worteldagen een feit. De vijfde editie en daarmee ons eerste lustrum gaat beginnen. Het festival bestaat inmiddels ook in het geheugen van de inwoners van Norg en bij de locatiehouders die elk jaar opnieuw vreemde gasten ontvangen op hun erf en in hun domeinen. Het festival bestaat bij de studenten die zich erop verheugen, zich intensief ontwikkelen en die volop genieten in het dorp én op het festivalkamp. En er zijn inmiddels Pinkstergasten, die er speciaal voor terugkomen. Voor al deze mensen organiseren we de Worteldagen.

            Het is gelukt; we zijn geworteld in Norg en ik wil op deze plaats benadrukken dat dat kan door de unieke (en volledig vrijwillige !) samenwerking met Ina Reynders-Veldhuis, Rob Reynders en hun kinderen. Deze samenwerking, het vertrouwen en de bevlogenheid van deze familie zijn onontbeerlijk voor de Worteldagen. Net zoals de samenwerking met de ongekend genereuze locatiehouders en alle vrijwilligers uit Norg. Essentieel en ook uniek in Nederland, is de samenwerking tussen verschillende Hogescholen, die elkaar normaliter vooral beconcurreren. De scholen maken deze tijdelijke verhuizing van hun studenten en docenten organisatorisch en financieel mede mogelijk. Daarnaast zijn we blij met onze sponsoren en de fondsen die ons steunen. Met al die steun is het gelukt om dit bijzondere ‘podium’ te realiseren.

            Vol beeldende herinneringen aan de afgelopen jaren, wens ik het festival de Worteldagen een spetterend eerste lustrum, een zonnige toekomst én voldoende boeren verstand.

 Rotterdam, 15 maart 2010.

 Anne Karin ten Bosch is mede initiatiefneemster van Worteldagen en zelfstandig theatermaakster & ontwerper en als bevlogen scenografe betrokken bij diverse ontwikkelingen aangaande locatietheater en vormgeving in de openbare ruimte. Daarnaast is ze actief als docent op scholen en seminars.

"Retour"

"Retour"